Om kurvefletning
Bliv din egen kurvemager!
Kurvehåndværket er en del af vores kulturarv og har ikke forandret sig så meget op igennem historien. Det er de samme grundteknikker vi fletter med i dag som før. Designet på kurvene har ændret sig, alt efter moden og kurvenes anvendelse. Materialerne som anvendes er stadig, hvorend du rejser i verden, naturmaterialer som er tilgænglige dér hvor folk bor. Dog har muligheden for at få materialer fra andre dele af verden været med til at ændre flettehåndværket. Bestem selv designet, teknikken, farven og størrelsen. Rattan/peddigrør fås i mange forskellige dimensioner og bredder, lige fra helt tynde, runde rør til brede spåner. Rattan kombineres med snor af naturmaterialer som papir, søgræs og majs.
Flet kurve med børnene på skoler, fritidshjem, med ældre på dagcentre, med de unge på efterskole og flet masser af kurve hjemme ved køkkenbordet. Kurvefletning med sjener, snor og peddigrør kræver ikke de store forberedelser, man kan nemt være igang i løbet at 10 min.
Med “Gør det selv” flette og splejsesæt fra Tempa Håndværk et det nemt at komme i gang.
Mennesket har altid flettet og vævet kurve til at opbevare ting i. Hver kultur har haft sine egne traditioner omkring kurvefletning. Nogle kurve har været til praktiske formål, andre har været til mere dekorativt brug.
De gamle Ægyptere brugte store sivkurve til at opbevare korn i. Moses blev sat ud på Nilen i en hjem- melavet vandtæt sivkurv
Folk har lavet kurve af de materialer, som var tilgængelige i det område, som de boede i. Rundt om i verden har de forskellige folkeslag lavet kurve af græs, siv, halm, bark, pil, spanskrør, træspåner osv.
I Europa er de fleste kurve op igennem historien blevet lavet af halm, pil og spåner af fyrretræ.
I det nordlige Norge, Sverige og Finland er mange kurve blevet flettet af birkebark med kanter snøret på med rød- der. Indianerne brugte græs til deres kurve og i Afrika flettes mange kurve af palmeblade.
Mange forskellige væve- og fletteformer er blevet udviklet og fantastisk smukke og dekorative kurve, som er de rene kunstværker, kan ses på museer rundt om i verden. Hvad er smukkere end en håndlavet kurv af naturmaterialer og helt speciel er det, hvis man selv har lavet den. Men på trods af store afstande og store forskelle i geografien er det alligevel de samme grundteknikker som er blevet anvendt.
Groft kan man sige, at alt kurvefletning bygger på 3 grundprincipper.
Spiralteknik (kendt i Danmark som løbbinding)
Fletteteknik (kendt fra pilekurve)
Væveteknik (kendt fra gamle danske spånkurve)
I Danmark har man fundet kurve helt tilbage fra stenalderen. Disse helt gamle kurve er lavet med løbbindingteknik.Til denne teknik anvendes pølser af halm eller strå som sys sammen med tynde strimler af pil eller rødder, kaldet sjener. Løbbindingskurve af halm er blevet fremstillet på landet helt op til omkring 1940’erne og flotte eksempler kan ses rundt omkring på vore museer. Et andet meget brugt flettemateriale her i Danmark har været og er stadig pil.
Helt tilbage fra Jernalderen har man fundet hegn og kurve flettet af pil. Pilekurve er meget stærke, og har været anvendt som kurve til at bære tunge ting i som byggematerialer, brænde o. lign.
Indenfor husflids- og hobbykredse er pilefletning til kurve blevet en meget populært hobby indenfor de sidste 25 år.
I Danmark har peddigrør af rattan været et meget brugt flettemateriale til mindre kurve og det er heldigvis på mode igen at flette af peddigrør som er alle tiders flettemateriale. Et rent naturmateriale som fås i mange udformninger og varianter, og som kan indfarves med plante- farver, hobbymaling eller træbejdse. så de færdige kurve får et flot og rustikt udseende.