Introduktion til trædrejning

Den første forudsætning for at starte med at dreje i træ er selvfølgelig en drejebænk. Sørg for at købe en god stabil drejebænk, hvor hastigheden er nem at regulere.
Det næste er nogle ordentlige drejejern som er gode at holde skarpe. Med kvalitetsjern fra Robert Sorby bliver trædrejning meget nemmere og der er ingen hindringer for at udfolde sin fantasi angående design af sine drejeopgaver.

Sikkerhed
Er du en af dem som tilbringer mange timer på dit drejeværksted, er det utroligt vigtigt at du passer på dit helbred og ikke indånder en masse støv.
Sørg for at anvende et drejevisir, så du ikke kommer til skade hvis noget går galt og sørg for at du ikke går rundt i en masser spåner og evt. kan falde. Drejespåner gør mange gulve glatte.
Sørg for at du altid har skarpe drejern, så du ikke skal bruge så mange kræfter.

Svævestøv
Det er videnskabeligt bevist, at træstøv kan give kræft. Specielt det fine svævestøv som ikke ses, men som hele tiden er i lokalet, hvor der arbejdes med maskiner til træbearbejdning. Sørg for at have en god spånsuger ved din drejebænk, men selvom du har udsugning ved din drejebænk vil der stadig være svævestøv i lokalet, som du indånder, så det er en god idé at anskaffe et luftfilter til dit værksted. Du vil opdage at luftkvaliteten bliver helt anderledes og din evt. hoste på grund af svævestøv stopper. Støvtest viser at luftkvaliteten forbedres med 50% ved brug af et rumluftfilter.

Puds i olie
En anden mulighed for at undgå det fine støv et at pudse op i olie. Anvend tynd paraffinolie og du undgår det fine pudsestøv.
Smør drejeemnet ind i olien med en pensel og puds med blød og stærk smergellærred. Du kan gøre sandpapiret ren med en stålbørte, så det kan anvndes igen, du afkøler træet og du undgår det fine pudsestøv, som ellers ville svæve rundt i luften og du får en flot afslutning. Læg et stykke avispapir under dit drejeemne og du vil tydeligt kunne se alt det støv som ellers ville svæve. Brug handsker når du pudser ukurante emner og specielt når der pudses træemner af guldregn, taks eller wengé. Støvet sætter nemt betændelse i små sår og rifter.
Kan du slet ikke tåle støv kan du anskaffe en friskluftmaske som beskytter dig helt for støv.

Drejevisir/sikkehedsbriller
Det er vigtigt, at du beskytter dit ansigt, når du drejer. Hvis noget skulle gå løs under drejningen, er det vigtigt at du anvender et visir.
Hvis du er en af dem som ikke kan holde ud at have et visir på, så husk at anvende et par gode sikkerhedsbriller, hvor dine evt. egne briller kan være indenunder.

Hold dine drejejern skarpe
Glæden ved drejebænken bliver dobbelt så stor når dine drejejern er skarpe. Du skal ikke bruge så mange kræfter og du skal pudse meget mindre. Der findes mange forskellige typer slibesystemer til at holde sine drejejern skarpe med. Tempa Håndværk foretrækker ProEdge slibesystemet fra Robert Sorby, som gør at det er nemt at holde den sammme profil på jernene hele tiden. 

Introduktion af universaljernet, ultima og texturejern fra Robert Sorby
af Tage Pederse

Nick Agar gennemgår drejning med texturejernet fra Robert Sorby

Slibetips til drejejern på ProEdge fra Robert Sorby