Hvem er vi
Else Marie Pedersen, født 1953
Jeg har flettet med rattan/peddigrør siden starten af 1990’erne, da mange begyndte at efterspørge et andet materiale at flette i end pil, som ikke var så tilgængeligt for alle aldersgrupper.
I 1990 startede jeg virksomheden Tempa Håndværk, sammen med min mand Tage Pedersen.
Jeg har undervist på et utal af kurser, i egne kursuslokaler samt over hele landet – og specielt for Dansk Blindesamfund på deres kursuscenter Fuglsangcentret igennem 20 år.
Har rejst på mange studierejser for at hente ny inspiration og har deltaget i kurser med internationale undervisere.
Jeg har udgivet en række bøger om kurvefletning:
Kurvefletning 1, 1996 (udsolgt), Forlaget Tempa
Kurveflet, 1998 (nu e-bog), Forlaget Tommeliden
Kurveflet på tværs, 1999 (nu e-bog), Forlaget Tommeliden
Inspiration til Nåle- og løbbinding, 2009, Forlaget Tempa
Kurveflet for alle, 2013, Forlaget Tempa
Flet i forvandling, 2018, Forlaget Tempa
Tage Pedersen, f. 1951
Jeg har drejet siden 1989 efter en studietur på 5 mdr. til USA og ophold på John C. Cambell Folkschool i North Carolina.
Startede virksomheden Tempa Håndværk i 1990 sammen med min hustru Else Marie Pedersen.
Har igennem årene undervist hundredvis af kursister på mit eget værksted. Det er med glæde, at jeg har skubbet rigtig mange i gang med en god hobby, som giver mange et frirum i hverdagen.
Har rejst på mange studierejser for at hente ny inspiration og mødt mange dygtige trædrejere.
Har udgivet en række bøger om trædrejning:
Trædrejning idéer til formgivning 1997 (udsolgt).
Drejebænken på køkkentjans (nu som e-bog).
Drej i træ 2005 (nu e-bog), Forlaget Tempa.
Trædrejning uden grænser 2013, Forlaget Tempa.
Rundt om trædrejning 2018, Forlaget Tempa
30 år med håndværk og design
Artikel bragt i Ø magasinet nr. 18 2020, skrevet af journalist Jeanette Lund
Tage og Else Marie Pedersen har levet og åndet for deres passion for kunsthåndværk i nu 30 år med udgangspunkt i deres hus lige udenfor Tæbring på Mors. De udstråler en helt særlig energi, der viser, at de bare elsker det, de arbejder med. Energien er trods deres alder på hhv. 66 og 68 år bemærkelsesværdig høj, og de har stadig fuld fart på firmaet - og livet i særdeleshed.
Lever af håndværk
Siden 1990 har de levet af at lave unika kunsthåndværk, holdt for kurser og solgt materialer til kreative projekter via deres webshop. Gennem årene er det blevet til over 20 bøger om trædrejning, kurvefletning og andre hobbyområder fra deres hånd og magasinet Hobby-Nyt udgav de flere gange om året indtil 2016. Derhjemme har de indrettet butik ud til vejen og hvert år tager de trædrejning og kurvefletning med ud til mange messer. I dag har de en meget loyal kundeskare og 10.000 modtager deres nyhedsbrev.
Frirum og flow
Missionen er klar for dem: De vil gerne give andre et frirum i livet. Else Marie forklarer:
- I dag får hjernen jo aldrig fred. Vi har skærme overalt dagen lang, så det er SÅ godt for det moderne menneske at gøre noget med hænderne. Det giver et pusterum, man bliver opslugt og oplever flow på en helt anden måde.
Gennem tiden har det kreative ægtepar sat mange tusinde mennesker i gang med at udfolde deres kreative side.
- Når folk fortæller os, hvad det har betydet for deres liv, at de har fået noget kreativt mellem hænderne, og de får tårer i øjnene, så er det, at det giver mening, fortæller hun.
Ændrede livssyn
Tage og Else Maries ide om at leve af kunsthåndværket blev født, da de som unge efterskolelærere på Galtrup Efterskole, valgte at tage orlov og rejse rundt i USA et halvt år.
- Da vi kom hjem, følte vi, at livet stod stille på efterskolen. Vi havde oplevet så meget. Så vi fik to års orlov mere, og så startede vi op her, fortæller Tage.
Og rejselysten og det at realisere deres drømme har altid været i fokus.
Else Marie fortæller om hvorfor:
- Jeg mistede min mor og bror i en trafikulykke, da jeg var 22 år. Det ændrede fuldstændig mit livssyn; jeg vil gøre det, jeg drømmer om og ikke vente til jeg har råd eller tid.
Den filosofi har indtil nu bragt dem bl.a. Boston, New Zealand, Senegal, Mexico og Indonesien hvor de blandt andet kender nogle af de dygtigste trædrejere og kurvemagere over hele verden.
Verdensborgere
Også deres fem børn har de opdraget til at blive verdensborgere, og senst kom de hjem fra New Delhi i Indien, hvor deres søn bor og hvor de fejrede to barnebørns tre års fødselsdag.
-Vi besøgte også ’Delhi Haat’, hvor kunsthåndværkere fra hele Indien udstiller. Vi er altid på udkig efter nye ideer og inspiration, fortæller Else Marie med energisk stemme.
I påsken 2020 skulle de have været til Grønland, hvor deres yngste søn bor, men turen blev aflyst på grund af coronakrisen.
- Det betyder så meget for vores sjæl, at vi har rejst. Vi er rige i sjælen og fattige i pungen, siger Tage.
- Ja, vi har skullet have køkken mange gange – men det er aldrig blevet, for så er vi rejst i stedet, supplerer Else Marie med et grin.
At udleve sine drømme
Else Marie finder et gammelt avisudklip frem fra Morsø Folkeblad tilbage i 1990, hvor avisen skrev om Tempa Håndværks start. Hun læser hendes eget udsagn op fra for 30 år siden:
”Det er så vigtigt, at man ikke bruger livet til at blive frustreret over det, man ikke når, men i stedet vælger at gøre noget af det, man drømmer om. Det er drømme og planer, der er med til at gøre det spændende at leve”.
-Sådan har jeg det stadig, og vi har virkelig gjort meget af det, vi har drømt om, siger hun med et stort smil.
De to kreative sjæle har altid været vant til at arbejde sammen og man mærker, at de kender hinanden ind og ud. Men hvordan klarer man både at være ægtepar, familie og erhvervsdrivende sammen?
Tage udtrykker det smukt:
- Vi er gift med vores modspil – men vi er brede sammen.
Else Marie forklarer, at de er gode til at give hinanden frihed og også lave ting, hver for sig. Selv tager hun afsted og afholder kurser og Tage er også blevet bedre til at gøre noget, for sig selv.
I 2020 fejrer de 30 års jubilæum blandt andet med en ny webshop. Det står ganske ikke enkelt stille på Råghøj…
Har du lyst til at læse mere om vores historie - 30 år med Tempa Håndværk, så kig ind i Hobby-Life nr. 3-2020